Macleod’s

Ballard

  • Restaurant

Details

Client – Allan Macleod, Deming Maclise, James Weimann
Year – 2011
Status – Completed
Team
  • Matthias Scheiblehner
  • Luther Chatel
  • Pat MacGregor
  • Brian McCormick
  • Tom McKnight
Collaborators

The Macleod’s Scottish Pub build-out was a design build project realized in collaboration with Allan Macleod, Deming Maclise and James Weimann.  David Robinson of Power Solutions Electric performed the electrical work.  The map of Scottland on the ceiling was painted by Allison Macleod with the assistance of Margret.

Press

Located in Ballard’s historic Junction Building, this truly Scottish experience offers more than 50 Scotch whiskies, with a focus on rare single malts. The decorations include an old cast-iron gate from a small village in the Highlands and a collection of vintage signs that detail the distillation process.

— Seattleite

..this Scotch-inspired 75-seater from the crew behind Bastille and Poquitos boasts two levels of polished wood-heavy drink space.

— Thrillist.com

A Scottish Pub for Ballard

Macleod’s Scottish Pub is located in Ballard’s historic Junction Building.  Fittingly enough, the building was originally built in 1904 for William DeCurtin, a Swiss saloon keeper, and housed the Junction Saloon.   Most recently the space housed Harlow’s Tavern.  When Harlow’s came up for sale in 2011, Allan Macleod, Deming Maclise, and James Weimann saw an opportunity to build the Scottish pub they had often talked about.  Allan, Deming, and James traveled to Scotland and toured a number of pubs and Scotch distilleries returning with various artifacts – including wrought iron railings, stained glass, light fixtures, etc..  Mētis worked closely with Allan, Deming and James to give the fairly anemic Harlow’s the requisite character – a new bar deck replete with back lit stained glass panels and wood relief work was built over the existing bar; stained glass panels, reclaimed corbels and other details were added to the back bar; a custom designed and built table was installed in the entry and a mural of Scotland painted on the ceiling.